16 éves kortól egész évben lövöldözhetünk

 

 A jogszabály lehetővé teszi, hogy egész évben 16 éves kortól bárki hozzá juthasson igazi tűzijátékhoz (bombettatelepeket, rómaigyertyákat, rakétákat is beleértve!). A 16. életévét betöltött magánszemély év közben, otthon, egy időben maximum 1 kg hatóanyag-tartalmú tűzijáték boldog tulajdonosa lehet. Az ilyen tűzijáték termékeket külön engedély nélkül azonban év közben gyakorlatilag kizárólag magánterületen, a felhasználási útmutató szerint szabad csak elműködtetni, kivéve december 28-tól kezdődően szilveszter éjjeléig!

 

Ezek a termékek már néhány ezer forintért beszerezhetők, és egy kisebb tűzijáték akár 10.000 Ft-ból is megoldható szülinapra, esküvőre, házassági évfordulóra, ballagásra, diplomaosztóra, egyéb jeles családi eseményre.

1 kg tűzijátékot tarthatunk otthon egész évben

 

Egy lakóegységben, egy háztartásban (pl. lakótelepen egy lakásban, vagy egy társasház egy lakásában is) egy időben maximum 1 kg hatóanyag-tartalmú tűzijáték terméket lehet tárolni év közben. Ezeket a tűzijáték termékeket magánterületen a használati útmutató szerint fel is lehet lőni.

Magánszemélyként nem szabad felhasználni a tűzijáték termékeket: közterületen, szórakozásra, szabadidő eltöltésére szolgáló helyen, közintézményben, középületben, sportlétesítményekben, egyházi intézményekben, természetvédelmi területen, és "C" tűzveszélyességű épületben, valamint tömegközlekedési eszközökön. Ezeken a területeken minimum szakember bevonása szükséges.

A tűzijáték termékek már pár ezer forinttól vásárolhatók szülinapra, esküvőre, házassági évfordulóra, ballagásra, diplomaosztóra, egyéb jeles családi eseményre.

 

 

Magánterületen egész évben lehet tűzijátékozni

 

 

A 2. osztályú pirotechnikai termékek között már igazi tűzijáték élményt nyújtó áruk találhatók. Ilyenekből a rendelet szerint a 16 év feletti személy egy időben összesen max. 1 kg hatóanyag-tartalmú tűzijátékot birtokolhat, amit egész évben ellőhet magánterületen. Egy partyra több ember is hozhat tűzijátékot, és több kg is összejöhet. A korlátozás - a rendelet szövege szerint elsősorban - az együtt tárolásra, birtoklásra és szállításra vonatkozik.

Éttermek esetén pl. az esküvőre vagy más rendezvényre bérelt terület alkalmas lehet arra, hogy magántűzijátékot lehessen tartani a kertben, zártkörű rendezvény esetén.

A jogszabály nem engedi meg, hogy engedély vagy hatósági bejelentés nélkül lőjünk tűzijátékot közterületen, sportolásra vagy szabadidő eltöltésére szolgáló helyen. Ezeken a helyeken továbbra is csak pirotechnikus szakember dolgozhat.

A tilalom alól a szilvesztert közvetlenül megelőző időszak (december 28.-31.) kivétel, akkor a korlátozások nem élnek, sőt, december 31-én 18:00 órától január 1. 06:00 óráig akár 3. osztályú termék is használható engedély nélkül minden 18 év feletti személynek!

 

A kicsi, de mégis színvonalas tűzijátékok már akár 10.000 Ft-ból is megoldhatóak szülinapra, esküvőre, házassági évfordulóra, ballagásra, diplomaosztóra, egyéb jeles családi eseményre.

 

Magántűzijátékhoz nem kell pirotechnikus!

 

Az 1. és 2. osztályba (nemzetközi jelöléssel Cat1/Cat2, ill. F1/F2 a CE számban) tartozó pirotechnikai termékek elműködtetéséhez nem kell sem engedély, sem pirotechnikus, ha a használati útmutatón lévő korlátozásokat betartva azt magánterületen működtetik el. Felhasználó viszont csak az lehet, aki 1. osztály esetén a 14. életévét, 2. osztály esetén a 16. életévét már betöltötte.

Pirotechnikusra akkor van szükség, ha:

 • a tűzijáték helye pl. közterület, szórakozásra v. szabadidő eltöltésére szolgáló hely, sportlétesítmény stb. (Kivéve december 28.-31. közötti időszakot és szilveszter éjjelét, amikor a korlátozások nem érvényesek!).
 • a tűzijáték helye köz- vagy egyházi intézmény, sportpálya, védett természeti terület, C tűzveszélyes hely, vagy rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános hely.
 • a szabadon birtokolható mennyiségtől többet, vagy más osztályú, pl. 3. vagy 4. osztályú terméket szeretnének használni.

 

Év közben használható tűzijáték termékek

A tűzijáték termékeket négy osztályba (kategóriába) kell besorolni. Az osztályba sorolást kötelező feltüntetni a terméken. A nemzetközi jelölés lehet CATEGORY1 (röviden CAT1), CATEGORY2 (röviden CAT2), CATEGORY3 (röviden Cat3), stb. A termék CE tanúsítási száma is tartalmazza az osztályba sorolást: F1, F2 ill. F3 (az F betű az angol fireworks=tűzijáték szó kezdőbetűje).

 


 1. osztály (kategória), Cat1/F1:
  14 éves kortól egész évben használható, elsősorban apró, földi effekteket tartalmazó tűzijátékok: nagyon alacsony kockázattal járó pirotechnikai termékek, általában elhanyagolható zajszinttel, behatárolt területre, akár beltérre is.

 

 1. osztály (kategória), Cat2/F2: 16 éves kortól egész évben használható, rakéták, telepek (500grammig), rómaigyertyák, azaz majdnem a teljes amatőr paletta: alacsony kockázattal járó pirotechnikai termékek, csak szabadban, behatárolt területre.

 


 1. osztály (kategória), Cat3/F3:
  18 éves kortól kizárólag szilveszterkor használható, a profi kategória “alja”, nagyobb kaliberű és méretű, akár kisbombákat tartalmazó telepek (1000grammig): közepes kockázattal járó termékek, szabadban, nagy nyílt területre. Pirotechnikus hatósági bejelentés v. engedély mellett egész évben felhasználhatja.

 

 1. osztály (kategória), Cat4/F4: professzionális tűzijáték termékek: nagy kockázattal járó termékek, kizárólag pirotechnikus szakképesítéssel történő használatra, hatósági engedély birtokában.

 

Tűzijáték Termékekre Vonatkozó Szabályok